Tradiční vánoční moučník nemusí vždycky vypadat jako nakynutý cop. Ten italský například připomíná spíše obrovský muffin a říká se mu panettone. Recept, který v téměř neměnné podobě existuje už od patnáctého století, má základ v dvakrát kynutém těstě, které se vylévá do papírové formy. Ta se ani po upečení nesnímá a zabraňuje vysychání. Původně milánská vánoční specialita se pro svou výtečnou chuť rychle rozšířila z Lombardie na vánoční stoly do celé Itálie. Dnes, tradičně zabalené do vánočních krabic jako dárek, dobývá postupně panettone, tak jako mnoho dalších italských specialit, svět. Starý lombardský recept obsahoval pouze hrozinky a kandované ovoce, nyní se můžete setkat s různými ovocnými příchutěmi, čokoládou či mandlemi a oříšky.
Pro ty, kteří považují konec roku za osobní kuchařskou prověrku, patří panettone  mezi vánoční „výzvy“. Postup pečení totiž není nejjednodušší a celková příprava zabere několik hodin. Povedené panettone se Vám však odvděčí výbornou vůní a vláčným, kyprým a sladkým těstem.

V naší pekárně pečeme panettone podle receptu našich italských pekařů, k tradičním hrozinkám a kandovanému ovoci přidáváme čokoládu, sypeme cukrem a balíme do celofánu. Můžete si je koupit v našich provozovnách na Bělohorské, Dlouhé (omlouváme se, tato pobočka již neexistuje) i Floře. Vyzkoušejte se sladkými omáčkami a zapíjejte sladkým vínem.
Cena 239 Kč / 700 g.

Kdo si troufá na vlastní výrobu panettone, můžete zkusit třeba tento nebo tento recept, kdo dává přednost tradičním českým Vánocům, ty nejlepší máslové vánočky najdete v Kredenci.