Velikonoční mazance z naší pekárny jsou v prodeji od pondělí 30.3. Přímo z naší pekárny je dodáváme na Břevnov, Flóru i do Dlouhé

Objednávat mazance je možné v našich provozovnách. Kdo si chce upéct mazance sám, může vyzkoušet náš recept:

Velikonoční mazanec

Na 1 velký nebo dva malé mazance

Ingredience:

1 kg hladké mouky

140 g cukru

20 g vanilkového cukru

Citronová kůra ze 2 citronů

200 g hrozinek

140 g másla

Kostka droždí (25 g)

3 vejce k (z toho 1 k potření)

Vlažné mléko (1 dl)

Špetka soli

Nasekané mandle

 

Postup

V míse do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme trochu cukru a poprášíme moukou a počkáme cca 15 min, než nám vzejde kvásek. Poté do mísy přidáme zbytek cukru, mouku, 2 vejce, vanilkový cukr, hrozinky, máslo a špetku soli a vařečkou nebo rukama vše vypracujeme do hladkého těsta. Pokud bude těsto příliš tuhé, je možné dle potřeby zalít trochou mléka. Vypracované těsto zakryjeme utěrkou a necháme cca 30 min odpočinout. Po vykynutí vyklopíme těsto na vál a uděláme z něj jeden větší nebo dva menší bochánky. Bochánky dáme na plech pokrytý pečícím papírem a ponecháme dalších 60 min odpočinout, aby dokynuly. Poté je potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Nakonec ostrým nožem uprostřed bochánků uděláme kříž. Pečeme v troubě na 150°C (menší bochánky 0,5 kg cca 45 min, větší okolo 1 kg cca 60 min).

Pozn. Těsto obsahuje hodně cukru, je třeba mu na vykynutí dát čas.