Chřest – král jara v hlavní roli (29. 5. – 1. 6. 2025)

Král jarní zeleniny je zpět a my ho servírujeme ve velkém stylu

Právě chřest je hlavní hvězdou několika májových dní, které jsme zasvětili této sezónní delikatese. Od 29. května do 1. června vás zveme do Kredence ochutnat menu, které vzniklo z úcty k této výjimečné surovině a z radosti z vaření.

Na začátek si můžete dopřát jemný chřestový krém. Připravujeme ho ze šalotky, másla, smetany a samozřejmě čerstvého chřestu. Krém buď podáváme s krutony, nebo jej ozvláštníme uzeným masem a vejcem vařeným při 63 °C.

Chřest ale nepatří jen do polévek. V kombinaci s bramborami grenaille, holandskou omáčkou, vejcem vařeným při 63 °C a strouhankou vytváří harmonii chutí, kterou ocení i ti, kdo běžně zelenině příliš nefandí.

Kdo hledá komplexnější chuťový zážitek, ten si zamiluje pošírovaného divokého lososa v rybí várce s bylinkami, vínem a zeleninou. Podáváme ho s bulgurem a quinoou, hráškem a chřestem, doplněný smetanovou omáčkou s kaviárem.

Pro milovníky masa jsme připravili kombinaci telecí kýty a hovězího líčka, servírovanou se zeleným chřestem, cherry rajčaty a olivami. Vše doplňuje silné jus z kostí a portského vína.

Chřest se ale skvěle hodí i k lehčím jídlům. Třeba do francouzského smetanového soté s francouzským kuřetem, jarní zeleninou a houbami. Anebo do italských paccheri těstovin z pálené mouky s guanciale, cibulí a parmazánem. Vidíte slovní spojení „pálená mouka“ poprvé? Máme pro vás zajímavost! Je to mouka z pražené pšenice, která má tmavší barvu (šedo-hnědou až téměř černou), výraznější, lehce kouřovou chuť a příjemně oříškové aroma. Historicky vznikla jako „nouzová“ mouka – po sklizni obilí si chudí zemědělci sbírali zbytky zrní spálené na polích a mleli je na mouku. Dnes se vyrábí záměrně a v kontrolovaných podmínkách.

Dále v menu nechybí ani krémové risotto s chřestem, svěží talíř s burratou, ředkvičkami a červenou cibulí či listový salát s jahodami.

A pokud dostanete chuť na něco úplně jiného, připravujeme i jídla na objednávku – rajčatovou toskánskou polévku Papa al Pomodoro, spaghetti s mozzarellou nebo také tvarohové knedlíky s jahodami.

Chřest roste jen krátce a my si ho chceme užít naplno. Přijďte ho ochutnat také – v lehkých kombinacích, s masem i rybou, v polévce.

Těšíme se na vás!