Sůl se v Cervii vyrábí více než dva tisíce let. V propouštěcích nádržích odpařovacích systémů se ručně sbírá a suší se na solných hromadách, bez jakékoliv další rafinace. Díky tradičnímu postupu si zachovává vysoký podíl minerálních látek.

Od nepaměti patří mezi vyhledávaná ochucovadla a pro její unikátní vlastnosti se jí přezdívá „Sale Dolce“, sladká. Neznamená to, že by solila méně, ale obsahuje menší množství síranu hořčíku, vápníku, draslíku a chloridu hořečnatého, které u přírodních solí často na patře způsobují nepříjemnou pachuť. Udržuje si vysokou vlhkost a velmi dobře se rozpouští. Solí Salfiore di Romagna, která je považována za jednu z nejlepších solí na světě, se říká také „papežská sůl“. Už od roku 1440 je s ní zásobován papežův dvůr.

Saliny v Cervii patří mezi poslední tradiční rukodělné výrobny soli v Itálii a jsou významným kulturním dědictvím Evropy. Samo městečko Cervie, které se nachází mezi Ravennou a Cesenaticou na břeho Jaderského moře, vděčí za svůj rozkvět právě solné výrobě. Už v době Etrusků se tu se solí pravidelně obchodovalo. Protože představovala tehdy jedinou možnost, jak dlouhodobě konzervovat potraviny, měla sůl význam zejména pro námořní dopravu a její cena byla obrovská. Přímo v Cervii je dnes možné navštívit Muzeum soli a seznámit se tu s bohatou salinářskou historií.

Sůl mořská hrubá z Cervie 1 kg

Krystalky hrubé nerafinované mořské soli se hodí k přípravě těstovin, pro přípravu ryb a jiných pokrmů v solné krustě.

Sůl mořská hrubá z Cervie v jutovém sáčku 300 g

Krystalky hrubé nerafinované mořské soli se hodí k přípravě těstovin, pro přípravu ryb a jiných pokrmů v solné krustě.

Sůl mořská jemná Salfiore di Romagna 1 kg

Bělostně bílá středně zrnitá mořská sůl s vynikající rozpustností. Vzniká srážením prvních nejjemnějších krystalků na povrchu hladiny na začátku sezóny. Sbírá se ručně a suší se pouze na slunci. Je známá také pod jménem Papežská sůl (Il Sale dei Papi). Už od roku 1440 ji totiž začal tehdejší biskup Cervie Pietro Barbo (pozdější papež Pavel II) zasílat jako vzácný dar pro potřeby papažského dvoru v Římě. Tato tradice byla přerušena až po sjednocení Itálie v roce 1870 a znovu obnovena v roce 2003. Je považována za jednu z nejkvalitnějších mořských solí. Používá se pro přípravu masa, ryb, zeleniny, sýrů i k dochucování čokolád a dezertů.

Sůl bylinková na maso 175 g

Mořská sůl se směsí aromatických bylinek (šalvěj, rozmarýn, jalovec, bobkový list, česnek a pepř) z regionu Romagna, speciálně míchaná pro dochucení pokrmů z červeného masa a grilované i syrové zeleniny. Nejlépe zvýrazní chuť při použití těsně před koncem přípravy jídla.Jako mořská sůl si udržuje vysokou vlhkost a velmi dobře se rozpouští.

Sůl s bylinkami na ryby 175 g

Sladká sůl z Cervie s čerstvými bylinkami z regionu Romagna (pažitka, tymián, česnek a pepř), pečlivě míchanými podle starobylého receptu. Vhodná na ryby, čerstvou zeleninu a do salátů. Nejlépe zvýrazní chuť při použití těsně před koncem přípravy jídla.

Sůl vůně moře 175 g

Mořská sladká sůl s bylinkami (petržel, kapary, česnek, chilli) a s ančovičkami z Jaderského moře se připravuje podle starého receptu dědečka Angelina. Vhodná do omáček, k rybám, zelenině a do salátů.