Sangría neoddělitelně patří k Pyrenejskému poloostrovu. Základem je červené víno, citrony, pomeranče a koření. Vyrobit si ji můžete doma, pravou lze koupit v lahvích. Ta naše je ze španělského vinařství Bodegas Villavid a chutná tak, jak má.

Podle legislativy je sangría vinný nápoj aromatizovaný přídavkem přírodních extraktů nebo esencí z citrusových plodů, případně okořeněný, oslazený či dosycený CO2, s obsahem alkoholu méně než 12 % objemu. Nesmí být dobarvován, ale může obsahovat pevné části dužiny nebo slupek citrusového ovoce. Od roku 2014 je možné takto označovat jen nápoj, který pochází přímo ze Španělska nebo Portugalska. V reálném světě má ale sangría tisíce chutí a její receptury se liší region od regionu. Ve Španělsku a Portugalsku vám ji nabídnou v každé restuaraci, oblíbeným nápojem je i v Latinské Americe.

Její název je prý odvozen od slova sangre, tedy krve, a její historie sahá až do dob antiky, kdy se v obavě ze znečištěné pitné vody raději pilo lehké ovocné víno doplněné kořením. Podle jiné legendy vznikla sangría v Karibiku. Jedno je jisté. V roce 1964 se na světové výstavě World’s Fair v New Yorku stala hitem španělského pavilonu.

Tradičně se k výrobě tohoto studeného punče používají kvalitní červená vína s ovocnými tóny, nezbytnou součástí je i koření, jako hřebíček a skořice.

Tip na servírování
Do džbánku nebo do vydlabaného melounu se k velmi dobře vychlazené (4 -6 °C) Sangríi přidávají kostky ledu, nakrájené sezónní ovoce v podobě broskví, melounu, ananasu, jahod, malin, bobulovitého ovoce, pomeranče a také čerstvá máta.

Sangría
Vinařství: Bodegas Villavid
Země původu: Španělsko
Region: Kastílie – La Mancha
Třešňová barva s fialovými odlesky, buket s jemnými podtóny citrusových plodů, lehká a svěží chuť. Ideální nápoj k letním oslavám.