Vyzkoušejte recept na velikonoční mazanec z Kredence. Už jsem ho tu zveřejňovali, ale letos budeme mít všichni asi mnohem víc času k domácímu pečení, tak třeba někoho z vás potěší. Pokud nemáte na pečení chuť ani čas, můžete si mazanec koupit v některé z našich prodejen. K výběru máme klasické mazance s mandlemi i bezlepkové beránky.

Recept na velikonoční mazanec z Kredence

Na 1 velký nebo dva malé mazance

Ingredience

1 kg hladké mouky
140 g cukru
20 g vanilkového cukru
citronová kůra ze 2 citronů
200 g hrozinek
140 g másla
kostka droždí (25 g)
3 vejce k (z toho 1 k potření)
vlažné mléko (1 dl)
špetka soli
nasekané mandle

Postup

V míse do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme trochu cukru a poprášíme moukou a počkáme cca 15 min, než nám vzejde kvásek. Poté do mísy přidáme zbytek cukru, mouku, 2 vejce, vanilkový cukr, hrozinky, máslo a špetku soli a vařečkou nebo rukama vše vypracujeme do hladkého těsta. Pokud bude těsto příliš tuhé, je možné dle potřeby zalít trochou mléka. Vypracované těsto zakryjeme utěrkou a necháme cca 30 min odpočinout. Po vykynutí vyklopíme těsto na vál a uděláme z něj jeden větší nebo dva menší bochánky. Bochánky dáme na plech pokrytý pečícím papírem a ponecháme dalších 60 min odpočinout, aby dokynuly. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Nakonec ostrým nožem uprostřed bochánků uděláme kříž. Pečeme v troubě na 150°C (menší bochánky 0,5 kg cca 45 min, větší okolo 1 kg cca 60 min.). Pozn. Těsto obsahuje hodně cukru, je třeba mu na vykynutí dát čas.