Prochutnávat se španělskými víny je vždycky zážitek. Pro rychlejší orientaci je vyznavačům odrůd Garnacha či Tempranillo k dispozici od začátku října aktuální Penin Guide 2017. Ve 27. vydání tohoto nejrozsáhlejšího průvodce po vínech Iberského poloostrova se mimo jiné dočtete o skvělém úspěchu vinařství Bodegas San Alejandro. To se letos se sedmi víny zařazenými do kategorie “mimořádná”(90 – 94 bodů) stalo nejlepším v apelaci Calatayud. Jak vína z tohoto vinařství chutnají, můžete vyzkoušet u nás v Kredenci.
GARNACHA BALTASAR GRACIÁN TINTO
Červené víno
Odrůda:100% Garnacha
Země původu: Španělsko
Oblast: Zaragoza, Region D.O Calatayud
Alkohol: 13,5%, zbytkový cukr: 1,7g/l, kyseliny: 3,5g/l
Barva: jasná třešňová barva s fialovým nádechem
Vůně: červené ovoce
Chuť: bohatá chuť, mladé, elegantní strukturované víno
Vinice stáří min. 20 let, fermentace v nerezových tancích po dobu 20-25 dní, zraje 4 měsíce v nerezových tancích
Podávat při teplotě 18°C
BALTASAR GRACIÁN RESERVA
Červené víno
Odrůda:70% Garnacha, 20% Tempranillo, 10% Cabernet
Země původu: Španělsko
Oblast: Zaragoza, Region D.O Calatayud
Alkohol: 15%, Zbytkový cukr: 0,8g/l, Kyseliny: 3,64g/l
Barva: granátově červená s cihlovými odstíny
Vůně: jemně a pikantně aromaticka po pepři, vanilce, skořici, lékořici a minerálech
Chuť: plně rozvinutá ovocná chuť s tóny kávy, se silným a vyrovnaným závěrem
Vinice stáří 50-70 let (Garnacha), fermentace v nerezových tancích po dobu 15-20 dní, zraje 2 roky v amerických a francouzských dubových sudech plus 1 rok v lahvi
Podávat při teplotě 18°C
GARNACHA VIŇAS VIEJAS – BALTASAR GRACIÁN
Červené víno
Odrůda:100% Garnacha
Země původu: Španělsko
Oblast: Zaragoza, Region D.O. Calatayud
Alkohol: 14%, zbytkový cukr: 0,6g/l, kyseliny: 3,42g/l
Barva: červená barva po zralých třešních
Vůně: ve vůni jsou patrné tóny minerality a dřeva
Chuť: chuť leního a červeného ovoce s tóny dřeva, která je na závěr velmi
vyvážená a bez vedlejších tónů
Vinice stáří 60 – 80 let, Fermentace v nerezových tancích po dobu 15-25 dní, zraje 10 měsíců v amerických (70%) a francouzských (30%) dubových sudech
Podávat při teplotě 18°C
SAN ALEJANDRO GARNACHA MARQUES DE NOMBREVILLA D.O.
Červené víno suché
Odrůda: Garnacha
Země původu: Španělsko
Oblast: Aragón – Calatayud D.O.
Obsah alkoholu: 14%
Objem: 3l
Barva: intenzivní tmavě třešňová
Vůně: černé bobulové ovoce
Chuť: elegantní, strukturovaná, tělnatá.
Gastronomie: vhodné k masu, ke guláši a středně vyzrálým sýrům
Podávat při teplotě: 18°C
bag in box – 3 litry
BLANCO DE HIELO BALTASAR GRACIAN D.O.
Bílé víno polosladké
Odrůda: Macabeo 100%
Země původu: Španělsko Oblast: Aragonie – Calatayud
Obsah alkoholu: 13%
Barva: světlě žlutá se zelinkavými odlesky
Vůně: intenzivní po tropickém a exotickém ovoci.
Chuť: koncentrovaná svěží sladkost a jemná kyselinka. Lehká velmi příjemná k pití.
Gastronomie: ryby, mořské plody, sýry, olivové paté a dezerty.
Podávat při teplotě: 6 – 8°C
VINAS DE MIEDES FRIZZANTE
Bílé víno perlivé sladké
Odrůda: Muscat, Viura
Země původu: Španělsko Oblast: Aragonie – Calatayud
Obsah alkoholu: 5,5%
Barva: světlá slámově žlutá
Vůně: intenzivní ovocitá po broskvích, citrusech, bílých květinách, lístcích růží a exotickém ovoci (ananas, kiwi, maracuja).
Chuť: lehká, chutná. Sladká s tóny kyselinky, která činí víno sladké a přesto svěží. Dlouhá vytrvalá dochuť.
Gastronomie: aperitiv
Podávat při teplotě: 5°C