Neapolskému zálivu se přičítá začátek špagetového šílenství. Mánie dlouhých makarónů a špaget, která odstartovala v 19. století právě v Kampánii, rychle obletěla svět a kampánská “pasta secca” se natrvalo proměnila ve stálici na kulinářské obloze. Za svůj fenomenální úspěch tamní těstoviny vděčí výtečné semolinové mouce (Triticum durum), příhodnému přímořskému klimatu a nasazení, se kterým místní výrobci svoji oblíbenou pastu hájí před celým světem.

Známá výrobna Pastificio Liguori, která byla založena ve městě Gragnano v roce 1820, patří mezi nejstarší výrobny v Itálii. Těstoviny různých tvarů vyrábí z výběrové tvrdozrnné pšenice a při výrobě používá tradiční bronzové formy, které zajišťují povrchu těstovin hrubější texturu a lepší absorbci omáček. Velmi pomalé sušení za nízkých teplot uchovává původní vůni a barvu. Její produkty patří mezi nejvyhledávanější těstovin z této oblasti.

Některé tradiční a u nás ne příliš známé velké formy pasty si můžete koupit v Mojí Kredenci.