Víte, jak chutná Černý havíř nebo jaké pivo pila carevna Kateřina? Už jste ochutnali Hendrycha, nejhořčejší český ležák? 

Jsou malí, zajímaví a v poslední době jich, zaplaťpánbů, konečně přibývá. Najdete je na místech, kde stály před stoletími, vaří se v nich podle speciálních receptur nebo je zakládají sládkové, které už nebaví dělat europiva. Malé české pivovary.

Vybrali jsme do naší nabídky pro začátek Břevnovský pivovar, co stojí kousek od nás, vrchlabského Hendrycha, rodinnou firmu se skvělým sládkem, a Starokladno s jeho speciály. V lahvích si je můžete odnést z Břevnova, hořké Hendrychy prodáváme také na baru.

V nabídce zatím máme z Břevnovského pivovaru Klášterní IPA 15%, Imperial Lager 20%, Porter 18% a Russian Imperial Stout 21 %, z Pivovaru Hendrych hořkou jedenáctku, třináctku a šestnáctku a Černého havíře, Pšenici a Ležák starosty Pavla ze Starokladna.

Břevnovský pivovar

Břevnovský pivovar navazuje na nejstarší doložený pivovar v Česku, Břevnovský klášter včetně jeho varny byl založen už roku 993. Výroba piva tu byla v historii několikrát přerušena a konečně obnovena až roku 2011. Zařízení pivovaru je převážně české výroby. Pivo se plní přímo v pivovaru do skleněných patentních lahví, PET lahví, nebo soudků.

Klášterní IPA 15%
Stupňovitost 15 % alkohol 6,5 %
Klášterní IPA 15% je svým charakterem na pomezí anglického a amerického stylu. Plné tělo, vyšší, mírně drsná ale příjemná hořkost a znatelný citrusový buket pocházející ze speciálních odrůd chmele, které zajišťují tomuto pivu dobrou pitelnost při každé příležitosti. Optimální teplota pro konzumaci je 10° – 12°C

Imperial Lager 20%
Stupňovitost 20 % alkohol 8,5 %
Mohutné pivo, které si při své velké síle a hořkosti zachovalo pitelnost klasického českého ležáku. Je vhodné ke zvěřině, smetanovým omáčkám, aromatickým sýrům a přepadne-li vás smutek. Optimální teplota pro konzumaci je 10°- 12°C

Porter 18%
Stupňovitost 18 % alkohol 7,5 %
Tmavé silné pivo vařené infuzním rmutováním a svrchně kvašené. Pro toto pivo je charakteristická silnější plnost, nižší hořkost a ovocný tón po černých třešních.
Porter ji pivo pocházející z Velké Británie. Předpokládá se, že první pivo tohoto typu uvařil v roce 1722 londýnský sládek Ralph Harwood a označení porter pochází nejspíše od tehdejších nosičů, kteří po Londýně roznášeli zboží a před domy se ohlašovali voláním: Porter! Toto pivo bylo pro svou sílu oblíbené především u londýnských dělníků.

Russian Imperial Stout 21 %
Stupňovitost 21 % alkohol 8,0 %
Tmavý speciál, který delším zráním získává vůni a chuť kvalitní hořké čokolády. Pivo si velice oblíbila carevna Kateřina Veliká. Podávejte k sladkým dezertům, aromatickým sýrům a v případě krize. Optimální teplota pro konzumaci je 12°- 14°C.

Pivovar Hendrych

Rodinný minipivovar ve Vrchlabí, který nabízí výhradně nefiltrované a nepasterované živé pivo. Všechna piva tu vaří na horní hranici stupňovitosti a výrazně je chmelí, díky tomu jsou plná a hořká. Při vaření používají klasický dvourmutový způsob s odděleným hlavním a vedlejším kvašením.

H11 0,33 l
Stupňovitost 11,75 % alkohol 4,7 %
Pravý český ležák, který se po několikerém napití rozvine do komplexního a vyzrálého těla. Toto pivo dominuje vysokou hořkostí, která je v kategorii českých ležáků ojedinělá. Její průběh je typický, jasně čitelný a dokončení je dlouhotrvající. Spolu s plností, které se dosahuje dlouhým dozráváním v ležáckých tancích, vás tato jedenáctka vybídne k dalšímu napití.

H13 0,33 l
Stupňovitost 13,70 % alkohol 5,5 %
Připravte se na nečekaně hořký nástup, který pozvolna přechází do plného těla s upozaděnou nasládlostí. Doznívání je hořkosladké, v ústech odlišíte tóny kávy a karamelových chutí. Těch se dociluje použitím speciálních sladů.

H16 ALE 0,33 l
Stupňovitost 16,70 % alkohol 7,6 %
Speciální a velmi výrazné pivo anglického typu. Svrchním kvašením, použitými druhy amerických chmelů a dalšími technologickými postupy se tato šestnáctka zásadně liší od ostatních piv, která pivovar. Ve vůni ucítíte dominantní citrusové aroma. Tělo je výrazně hořkosladké, hořkost je vyšší a jasně rozpoznatelná, ale díky použitým druhům chmelů se rozvíjí spíše v závěru a doznívá po napití. Oproti klasickým pivům typu ALE vaří šestnáctku vařit tak, že drží pěnu velkoryseji, než je pro tato piva typické. Jedná se o výrazné a silné pivo, které je dobré pít v menších sklenicích.

Pivovar Starokladno

Rodinný pivovar proslulý svými pivními speciály. Nabízí 14 piv – od klasických výčepních, přes ležáky, až po čtrnácti, osmnácti či čtyřiadvaceti stupňová piva. Vlajkovým pivem pivovaru je Černý Havíř 12,8° pyšnící se mimo jiné titulem Zlatá pivní pečeť či pivo České republiky. Pivovar ve své široké nabídce neopomíjí ani ovocná speciální piva, čokoládové pivo, piva vídeňského či anglického typu a v neposlední řadě pivní speciály vařené k významným událostem.

Ležák starosty Pavla 0,75l
Stupňovitost 12,8° alkohol 4,7%
Tradiční, lahodný, třikrát chmelený světlý ležák plzeňského typu, zlaté barvy se smetanově krémovou pěnou, jehož plnost, hořkost a říz se snoubí v harmonickém celku. Klasické hlavní kvašení a zrání dodávají pivu chuť, která je pro ležáky plzeňského typu nezaměnitelná.

Starokladno pšenice 0,75l
Stupňovitost 12,8° alkohol 4,5%
Řízné a osvěžující pšeničné pivo zkalené světlé barvy se slabě ovocnou chutí, vhodné zejména v letních měsících. Pivo je nefiltrované, s vyšším obsahem kvasnic.

Černý havíř 0,75l
Stupňovitost 12,8° alkohol 4,7%
Výjimečný tmavý ležák, jehož lze pro jeho velmi tmavou až neprůhlednou barvu označit za opravdu černé pivo. Ve speciálné receptuře kromě tří druhů sladu pouýívají rovněž čokoládový kvalitní chmel a koření. Výsledkem je magická kombinace chutí s výraznou hořkostí a kávovým doznívajícím koncem připomínající stout, jenž ocení každý opravdový znalec.