Biscuits Roses de Reims, slavné růžové sušenky z Remeše, se v oblasti Champagne vyrábí už více než tři sta let. Jejich receptura pochází ze 17. století a díky své delikátní chuti a křehkosti nechyběly na královských tabulích Ludvíka XVI ani Karla X. Za jejich vznik vděčíme remešským pekařům, kteří jejich pečením zužitkovávali teplo z rozpálených pecí mezi pečením chleba. Sušenky dosoušené ve vychládajících pecích pak pojmenovali bis-cuit, dvakrát pečené. Odtud pak francouzské biscuity.
Tradičně se Biscuits Roses de Reims namáčí do vína, nejlépe šampaňského. Doboví elegáni z počátku minulého století je prý nejraději degustovali s Grand Champagne a pro čerstvé biscuity si nechali posílat dokonce kurýry. Pro svou pevnost a křehkost jsou oblíbené při přípravě dortů a zákusků, kde se používají jako korpusy.
Jediným oficiálním výrobcem pravých Biscuits Roses de Reims je dnes pouze biscuiterie Fossier, která dovedla tradiční recept nadýchaných vanilkových sušenek k dokonalosti.
Z další nabídky biscuiterie Fossier:
Sušenky Charles VII. máčené v hořké či mléčné čokoládě
Máslové sušenky s obrázkem remešské katedrály a královské koruny vyrábí Fossier už od roku 1933 jako vzpomínku na korunovaci krále Karla VII v Remeši v roce 1492. Sušenky, které darovali tehdy místní pekaři novému králi, rozšířily věhlas jejich cukrářského umění po celé Francii. Vyrábí se polomáčené v hořké / mléčné čokoládě a chutnají skvěle k čaji či kávě.
Madlenky
Tradiční voňavé francouzské sladké pečivo pochází původem z Lotrinska a své jméno dostalo prý po komorné Madeleine, která je upekla pro krále Stanislava, který v Lotrinsku pobýval. Králi zachutnaly natolik, že je po ní pojmenoval a postaral se o jejich další slávu. Pro Francouze patří madlenky k běžnému životu asi jako naše bábovky od babičky. Tvarem se blíží našim pracnám a ve Francii se s nimi setkáte v mnoha obdobách.
Madlenky od Fossier se od jiných výrobců liší tím, že mají růžovou barvu. Při výrobě se totiž používá prášek z růžových remešských sušenek.
Sýrové máslové sušenky z Remeše
Ručně vyráběné máslové sušenky z listového těsta. Speciální receptura je vytvořena ve spolupráci s enology tak, aby vhodně doplňovala chuť Champagne. Obsahují strouhané sýry Grana Padano a Ementál.