Zapomeňte, že se blíží předvánoční stres a vyražte s přáteli dnes večer na skleničku. Čtvrtek 20.11. je den Beaujolais nouveau!

Letos jsme pro vás na tento světový svátek mladých vín připravili víno z vinařského domu Albert Bichot. Má ovocitou, svěží chuť, nízký obsah tříslovin a jako všechna beaujolais bude bezprostřední a lehké.

Podávejte jej k pokrmům z drůbeže, k teplým smetanovým předkrmům či k čerstvým mořským rybám. Výtečně se snáší s jemnými sýry z kravského i kozího mléka. Stejně dobře ale chutná jen tak, na skleničku, nejlépe v kruhu přátel. S otvíráním neotálejte, mladický šarm beaujolais nevydrží příliš dlouho.

Svátek Beaujolais nouveau se už od roku 1985 slaví vždy 3. čtvrtek v listopadu a na rozdíl od našeho Svatomartinského se jeho lahve začínají otevírat hned s prvními minutami tohoto dne. Beaujolais nouveau pochází z burgundské vinařské oblasti Beaujolais, vyrábí se z hroznů Gamay a připravuje se intenzivní technikou „maceration carbonique“, tak aby je bylo možné nabízet na trh již velmi mladé. Je charakteristické světlejší barvou, ovocitou vůní a chutí a svěží podmanivou lehkostí. Obzvlášť ta je důvodem k jeho obrovské oblibě. Důkazem toho je každoroční setkání tisíců lidí z celého světa ve městě Beaujeu, kde těsně po půlnoci hromadným pokřikem Le Beaujolais nouveau est arrivé! společně vítají nové víno.