Třetí listopadový čtvrtek, kdy se tradičně po celém světě slaví svátek mladých vín, připadá letos na 19. listopadu. Můžeme se těšit, Beaujolais nouveau se prý náramně povedlo.

Hroznů sice nebylo díky jarním a letním suchům tolik jako obvykle, ale jejich kvalita v oblastech Burgundska a Beaujolais je excelentní. Díky nevšedně teplým podzimním dnům by mělo být letošní mladé víno voňavé, čerstvé a s nižším obsahem alkoholu. Přesně tak, jak má Beaujolais nouveau vypadat.

U nás v Kredenci budeme rozlévat na skleničku už od rána Beaujolais z vinařského domu Albert Bichot.
Víno by mělo mít ovocitou, svěží chuť, nízký obsah tříslovin a jako všechna beaujolais bude bezprostřední a lehké.
Dobře se hodí k pokrmům z drůbeže, k teplým smetanovým předkrmům či k čerstvým mořským rybám, výtečně se snáší s jemnými sýry z kravského i kozího mléka. Dobře chutná jen tak na skleničku, nejlépe v kruhu přátel. S otvíráním neotálejte, mladický šarm beaujolais nevydrží příliš dlouho.

Svátek Beaujolais nouveau se už od roku 1985 slaví vždy 3. čtvrtek v listopadu a na rozdíl od našeho Svatomartinského se jeho lahve začínají otevírat hned s prvními minutami tohoto dne. Beaujolais nouveau pochází z burgundské vinařské oblasti Beaujolais, vyrábí se z hroznů Gamay a připravuje se intenzivní technikou “maceration carbonique”, tak aby je bylo možné nabízet na trh již velmi mladé. Je charakteristické světlejší barvou, ovocitou vůní a chutí a svěží podmanivou lehkostí. Obzvlášť ta je důvodem k jeho obrovské oblibě. Důkazem toho je každoroční setkání tisíců lidí z celého světa ve městě Beaujeu, kde těsně po půlnoci hromadným pokřikem “Le Beaujolais nouveau est arrivé!” společně vítají nové víno.