Rodinná farma Bláto Pavla a Kateřiny Šíchových z Kutnohorska je vyhlášená výrobou tvrdých a polotvrdých zrající sýrů alpského typu. Narozdíl od běžných mléčných chovů, kde tvoří většinu kravského jídelníčku jadrná (koncentrovaná) krmiva, běhají kravské holky z Bláta celý den na pastvě a jejich stravou je tráva a seno.

Jak dokazuje řada výzkumů, „mléko z pastvy“ prokazatelně obsahuje větší množství nutričně žádoucích mastných kyselin a antioxidantů, Šíchovi jej navíc nijak neodtučňují a kromě šetrné pasterizace nijak dál neupravují. Mléko plemen Brown Swiss a Jersey, která chovají, se navíc vyznačuje vysokým množstvím bílkovin – zejména kaseinu, vhodného pro výrobu sýrů (Brown Swiss), a velmi vysokou tučností (Jersey), díky které se jejich mléko skvěle hodí i pro výrobu másla. Jak vypadá výsledek, můžete ochutnat nově v našich prodenách.

O potravinách a farmách s příběhem už toho bylo napsáno mnoho, příběh o úspěšném malíři a jeho ženě, kteří se stali zemědělci, ale za podívání stojí: http://www.farma-blato.cz/video

V našich prodejnách můžete ochutnat:

Kefír, acidofilní mléko, acidofilní mléko meruňkové

Kysané mléčné výrobky jsou připravené z kravského mléka za přídavku kysacích kultur (kefír-kvasinkové kultury ; acidofilní mléko – probiotická kultura Lactobacillus, ovocná složka 47%). Kysané mléčné výrobky jsou zdrojem mnoha živin, které organismus člověka potřebuje. Jsou bohaté na vápník, plnohodnotné bílkoviny, vitamíny D, A, B2 a biologicky aktivní látky s prospěšným účinkem na zdraví.

Jogurt višňový, jogurtové mléko borůvkové

Produkty z kvalitního kravského mléka z pastvy se zvýšeným obsahem vitamínů a omega 3 mastných kyselin. Vyrobeno klasickou metodou zrání v obalu jen za pomoci termofilní kultury bez přidávaní sušeného mléka a zahušťovadel. Ovocné jogurty obsahují ovocnou složku (višeň – 70% kusové ovoce). Jogurtový nápoj obsahuje ovocnou složku (borůvka – 50% – kusové ovoce).

Sýr Mlynář

Polotvrdý sýr alpského typu vyrobený z čerstvého plnotučného mléka z pastvy nebo zimního senného mléka. Sýr zraje v 3 kg bochnícícch minimálně 3 měsíce a je vyráběný podle starých receptur.