Vinařství Domaine de Gournier se rozprostírá na 170 ha vinic mezi městy Avignon a Nimes,  v největší francouzské vinařské oblasti Languedoc-Roussillon. Vynikající expozice vinohradů středozemnímu slunci a svěžím vánkům z blízkého pohoří Cévennes zde dává vzniknout výtečným vínům, která jsou tradičně zařazovaná mezi nejlepší v regionu IGP Cévennes.

Vinařství s tradicí, která sahá snad až do 6. století, se dnes, pod vedením Maurice Barnouina zaměřuje na výrobu vín ze dvou oblastí. Severně od Nimes, poblíž obce Sainte-Anastasie, se nacházejí vinice Domaine de Gournier, jež nabízí pravidelně vysoce hodnocená klasická jednodruhová vína, výrazem charakteristická pro tuto oblast. Ekologicky ošetřované vinohrady domény Mas Brès se rozkládají v kopcích Saint Maurice v předhůří Cévennes a jsou osázeny napůl tradičními evropskými a napůl místními odrůdami. Pod dohledem enologů Marÿse a Alaina Demezon z těchto hroznů vznikají překvapivě svěží a lehká cuvée, která se těší stále větší oblibě.
O tom, jaká vína se ve sklepech Domaine de Gournier rodí, spolurozhoduje Češka Martina Chlumecká, která tu od roku 2014 pracuje jako sklepmistr.

Výběr vín ze sklepů Domaine de Gournier můžete u nás ochutnat už nyní, na řízenou degustaci a osobní setkání s majitelem vinařství Mauricem Barnouinem a sklepmistryní Martinou Chlumeckou se můžete těšit 9. března.

Don du Roi IGP

Červené víno suché
Vinařství: Domaine de Gournier
Odrůda: Syrah, Cabernet Sauvignon
Obsah alkoholu: 13 %
Barva: tmavá hluboká červená
Vůně: Aroma černého ovoce, orientálního
koření a lékořice.
Chuť: bohatá, komplexní
Zrání: na kvasinkách
Gastronomie: ke grilovaným masům, konzervovaným kachnám, cassoulet a vyzrálým sýrům
Podávat při teplotě: 16 – 20°C

Chardonnay IGP

Bílé víno suché
Vinařství: Domaine de Gournier
Odrůda: Chardonnay
Obsah alkoholu: 13 %
Vůně: briošky, ořechů, květů pomeranče a vanilky.
Chuť: svěží, jemná ovocitá
Zrání: na kvasinkách; 30% ve dřevených sudech 3-6 měsíců
Gastronomie: k foie gras, měkkýšům, kuřeti na smetaně se smrži, zralým sýrům.
Podávat při teplotě: 8 – 12°C
Otevřete 2 hodiny před konzumací nebo použijte dekantér

Sauvignon Vielles Vignes IGP

Bílé víno suché
Vinařství: Domaine de Gournier
Odrůda: Sauvignon
Obsah alkoholu:  13 %
Vůně zimostrázu, kandovaného ovoce, zázvoru, bergamotu, vanilky a nádechem opečeného chleba.
Chuť: typická pro Sauvignon. Vyvážená svěžest a jemnost.
Zrání: na kvasinkách; 30% ve dřevených sudech 4-6 měsíců
Gastronomie: mušle na smetaně, kambala, grilovaný mořský jazyk, vyzrálé sýry
Podávat při teplotě: 12°C
Otevřete 2 hodiny před konzumací nebo použijte dekantér

Duché D´Uzes AOP

Červené víno suché BIO
Vinařství: Mas Brés
Odrůda: Grenache, Syrah
Obsah alkoholu: 13,5 %
Podávat při teplotě: 16 – 18°C
Barva: výrazná hluboká granátově červená
Vůně: lesních plodů borůvek, ostružin, malin, hyacintů a fialek.
Chuť: plná, kořenitější
Zrání: na kvasinkách

Luna IGP

Červené víno suché BIO
Vinařství: Mas Brés
Odrůda: Merlot, Grenache
Obsah alkoholu: 13,5 %
Barva: rubínově červená
Vůně: drobné lesní ovoce s dotykem koření
Chuť: jemná, ovocitá, svěží
Zrání: na kvasinkách
Gastronomie: k červeným masům
Podávat při teplotě: 16 – 18°C

Pinot Noir IGP

Červené víno suché BIO
Vinařství: Mas Brés
Odrůda: Pinot Noir
Obsah alkoholu: 13 %
Barva: hluboce granátově červená
Vůně: rafinová do třešní a malin
Chuť: jemná, vitálně svěží s ovocitou dochutí
Zrání: na kvasinkách
Gastronomie: k delikatesám
Podávat při teplotě: 16 – 18°C

Pinot Noir Rosé IGP

Růžové víno suché BIO
Vinařství: Mas Brés
Odrůda: Pinot Noir
Obsah alkoholu: 13 %
Barva: lehce narůžovělá
Vůně: bohatá ovocitá do jahod a hrušek Williams s minerálními tóny
Chuť: intenzivní, jemná se spostou svěžesti
Zrání: na kvasinkách
Gastronomie: quiche, salát Caprese, pizza, asijská jídla, hlemýždi, mušle, bílé maso a saláty z červeného a žlutého ovoce.
Podávat při teplotě: 10 – 12°C

Stella IGP

Bílé víno suché BIO
Vinařství: Mas Brés
Odrůda: Riesling, Rolle, Pinot Gris
Obsah alkoholu: 13 %
Barva: jiskrná světle žlutá
Vůně: nesmělá s tóny bílého ovoce a květin
Chuť: jemná, vyvážená
Zrání: na kvasinkách
Gastronomie: aperitiv, studené předkrmy, těstoviny s rybami, ke smetanovým sýrům
Podávat při teplotě: 8 – 10°C

A_DSC_8348
A_DSC_5177
A_DSC_8267

DSC_8221

DSC_8316

A_DSC_8682
DSC_8959

DSC_7898