Francouzských druhů sýrů existuje víc, než je dní v roce. Právě jsme vám z Francie přivezli malou ukázku pro radost. Z kravských a kozích, měkkých i čerstvých, s plísní i bez si můžete vybírat ve všech našich prodejnách, nabídka platí až do vyprodání zásob.

ROCAMADOUR
Francouzský sýr z kozího mléka se vyrábí v regionech Périgord a Quercy a své jméno získal podle vesnice Rocamadour. Malý kulatý plochý sýr se prodává po 12–15 dnech zrání a podává se nejčastěji na horkém toastu nebo v salátech. Pokud se nechá vyzrát, vyznačuje se intenzivní chutí.Od roku 1996 je jeho výroba chráněná označením původu AOC (appellation d’origine contrôlée).


NEUFCHÂTEL VILLIERS COEUR
Sýr s bílou plísní na povrchu ve tvaru srdce, čtverce nebo válce. Tradiční měkký sýr z kravského mléka se zrnitou hustou texturou a sametově ochmýřenou kůrkou. Pochází z departmentu Seine-Maritime v severní Normandii. Je to jeden z nejstarších francouzských sýrů, s historií sahající až do roku 1035. Chráněné označení původu má od roku 1969.

CAMEMBERT PRAIRIE NORMANDE
Měkký sýr s ušlechtilou plísní na povrchu vyrobený z pasterizovaného kravského mléka. Bohatá chuť, podtržená sladkou lehce máslovou chutí. Vyzkoušejte je upečený a podávaný s teplým křupavým chlebem. Skvěle se hodí k šampaňskému nebo červenému Bordeaux nebo Bourgogne.

CAMEMBERT NORMANDE VERTE
Měkký sýr s bílou plísní na povrchu vyrobený tradičním způsobem. Ručně tvarováno pomocí naběračky. Hladká textura a delikátní chuť, která vynikne po krátkém odležení při pokojové teplotě.

DÉLICE DE BOURGOGNE
Měkký sýr z kravského mléka z oblasti Burgundska. Poprvé jej vyrobil v roce 1975 Jean Lincet ve Fromagerie Lincet smícháním plnotučného kravského mléka s crème fraîche. Měkký sýr s bohatou chutí a hladkou texturou. Houbové aroma lehce štiplavé kůrky vytváří hravý kontrast k bohatým, krémovým, máslovým a slabě nakyslým tónům uvnitř.

MUNSTER ERMITAGE
Munster nebo také Munster Géromé patří mezi měkké sýry s omyvatenou kůrkou. Vyrábí se z mléka krav, které se pasou v pohoří Vogézy, a podle váhy zraje od 14 dní až do několik týdnů. Poprvé byl vyroben v 7. století místními mnichy a po staletí si uchovává stále stejný nenapodobitelný charakter. Zráním získává jeho kůra atraktivní oranžový odstín a sýr se stává měkčím a krémovým.

PETITE ROUELLE CENDREE
Měkký sýr z nepasterizovaného kozího mléka obalený v popelu z dřevěného uhlí. Pod kůrkou potaženou ušlechtilou plísní se skrývá bílý homogenní sýr s příjemnou oříškovou chutí a jemnou kyselinkou. Tradiční kulatý tvar s otvorem uprostřed. Region Okcitánie.

SAINT-MARCELLIN COUPELLE FILMEE
Měkký sýr z kravského mléka pokrytý slabou vrstvou ušlechtilé plísně Geitrichum candidum. Po nakrojení je jeho těsto krémové barvy, hladké a stejnorodé a může mít i oka. V ústech je kůrka sotva znatelná. Chuť sýru se skládá z velkého množství vyvážených ovocných a medových aromat, která jsou pro sýr „Saint-Marcellin“ typická. Měkký „Saint-Marcellin“ se v ústech rozplývá, zatímco vyzrálý „Saint-Marcellin“ zůstává pevný.

BUCHETTE s lanýžem
Čerstvý sýr z pasterizovaného kozího mléka s černým letním lanýžem (1,25 %) z regionu Centre-Val de Loire.

BRIE MEAUX CLERIS PORTIONS
Brie meaux je považovaný za krále mezi sýry brie. Tradiční kravský sýr s bílou plísní na povrchu vyniká svou hladkou, ne zcela tekutou texturou a krémovou chutí. Ploché bochníky mají průměr 35 cm a výšku cca 2,5 cm. Bílá plíseň na povrchu bývá ostrůvkovitá nebo s viditelnými pruhy. Vyrábí se pouze v regionu Brie a od roku 1980 má chráněné označení původu.