Nejznámější vína Španělska najdete v jeho nejmenším regionu La Rioja na severu země. Zdejší vinařská oblast Rioja se zhruba 50 tisíci hektary vinic zahrnuje i části regonů Navarre a Baskitska a má pověst světové špičky. Člení se na tři podoblasti: Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Baja a nalézá se tu více než 2 500 převážně malých rodinných vinařstí. Elegantní vína z Rioja Alta připomínají svým charakterem šampaňské, oblast Rioja Alavese je známá víny jemné ovocné chuti, komplexní a bohatý buket nabízí těžká červená vína z Rioja Baja.

Ze sedmi zde pěstovaných odrůd převažují dvě modré – Tempranillo, charakteristické výraznější kyselinkou, které tvoří základ většiny vyráběných kupáží, a Garnacha (čti Garnača) vynikající robustností, ovocností a kořenitostí. Vína z této vinařské oblasti patří mezi ta ve Španělsku nejvyhledávanější a nesou nejvyšší španělský apelační označení D.O.Ca– Denominación de Origen Calificada, což odpovídá stejné kvalitě jako jako DOCG v Itálii.

Vinařství David Moreno

Vinařství David Moreno se nachází ve vesnici Badarán v západní části Rioja, v podoblasti Rioja Alta. Jeho historie sahá do roku 1912, kdy zde Ponciano Moreno založil sklep s kapacitou 18.000 litrů, po jednapadesáti letech rodina Moreno však kraj opustila a přestěhovala se do Barcelony. V roce 1981 tehdy třiatřicetiletý David Moreno ale pověsil na hřebík kariéru inženýra v automobilce Seat, přemluvil příbuzné a známé, aby mu zdarma v Badaránu pronajali malé sklípky a stejně jako jeho předkové se stal vinařem. Návrat do starobylého kraje v blízkosti středověkých klášterů Monasterio de Yuso a de Suso byl správným rozhodnutím. Vinařství s mezinárodní prestiží dnes vyrábí 2 miliony litrů vína ročně a se svými víny sbírá významná ocenění. V úspěšném podnikání otci pomáhají dcery Gemma a Paula.

V půdě vinic bohatých na vápnité a železité jíly a sedimenty se dobře daří jak bílé odrůdě Viura (známé také pod jménem Macabéo), tak pro region Rioja typickým modrým odrůdám Tempranillo a Garnacha. Sběr probíhá ručně obvykle v prvních čtrnácti dnech v říjnu, rozsáhlé podzemní sklepy s jílovými a kamennými zdmi poskytují vínům ideální podmínky pro úspěšné zrání. Viura, která se v oblasti začala pěstovat v 19. století po kalamitě révokaza, tu dává svěží, lehká vína, Tempranillo a Garnacha se využívají zejména pro přípravu místních vyhlášených cuvé. Srdcovou záležitostí Davida Morena je cuvé Vobiscum připravované pouze v nejlepších ročnících z hroznů z více než 80 let starého vinohradu. Víno, které zraje „pouze“ 14 měsíců v nových sudech z nejlepšího francouzského dřeva, je nejprestižnější vínem vinařství.

Z vín Bodegas David Moreno nabízíme:

Rioja Crianza D.O.Ca

červené víno suché
Odrůda: 85% Tempranillo, 15% Garnacha
Obsah alkoholu: 14 %
Barva: třešňově červená s odlesky fialek
Vůně: elegantní, připomínající černý rybíz
Chuť: plná a delikátní s velice příjemným závěrem a jemnými taniny
Zrání: 8 měsíců v severoamerických dubových sudech a 6 měsíců v sudech francouzských. Následně zraje víno 12 měsíců na lahvi
Gastronomie: grilovaná a pečená masa
Podávat při teplotě: 15 – 16°C

Rioja Crianza – Selección Familia D.O.Ca

červené víno suché
Odrůda: 90% Tempranillo, 10% Garnacha
Obsah alkoholu: 13,5 %
Barva: třešňově červená s odlesky fialek
Vůně: vyvážená ovocná s nádechem vanilky
Chuť: velice plná a dlouhá s elegantním koncem, vyvážená kombinace alkoholu a tříslovin
Zrání: 8 měsíců v nových francouzských dubových sudech a 10 měsíců v sudech severoamerických. Následně zraje víno 15 měsíců na lahvi
Gastronomie: jehněčí a hovězí masa v různých úpravách
Podávat při teplotě: 15 – 16°C

Rioja Reserva D.O.Ca

červené víno suché
Odrůda: 90% Tempranillo, 10% Garnacha
Obsah alkoholu: 14 %
Barva: krásná třešňově červená se tóny cihlové
Vůně: výrazná komplexní, připomínající dubové dřevo, balsamico a exotické koření
Chuť: velice plná a dlouhá s tříslovinami a fantastickou dochutí
Zrání: 18 měsíců v amerických dubových sudech a 6 měsíců v sudech francouzských. Následně zraje víno 15 měsíců na lahvi
Gastronomie: dušená a jehněčí masa, výraznější sýry
Podávat při teplotě: 18-19°C

Vobiscum – Rioja Vino de autor D.O.Ca

červené víno suché
Odrůda: 90% Tempranillo, 10% Garnacha; vinice starší než 80 let
Obsah alkoholu: 13,5 %
Barva: granátová s rubínovými záblesky
Vůně: výrazná zralého ovoce, pikantní, vanilky a kakaa
Chuť: nástup je šťavnatý a přechází ve vyváženou, svěží a harmonickou chuť až po elegantní dochuť
Zrání: 14 měsíců v nových francouzských barikových sudech.
Gastronomie: ideální k masu – červená masa, zvěřina, dušená masa nebo k sýrům
Podávat při teplotě: 18°C

Rioja Joven D.O.Ca

červené víno suché
Odrůda: 85% Tempranillo, 15% Garnacha;
Obsah alkoholu: 13 %
Barva: intenzivní třešňová do fialkova
Vůně: intenzivní ovocná, svěží s tóny lesního ovoce, malin a jahod
Chuť: šťavnatá, ovocná, svěží, s náznaky těla a dlouhou dochutí
Gastronomie: těstoviny, rizoto, bílé maso a ryby, polotvrdé sýry
Podávat při teplotě: 14°C

Rioja Rosado D.O.Ca

růžové víno suché
Odrůda: 50% Garnacha, 50% Viura (Macabeo)
Obsah alkoholu: 13,5 %
Barva: jiskrná, červené cibule do oranžova
Vůně: intenzivní, velmi svěží, připomínající broskve
a peckovité ovoce s příjemnými tóny cukrovinek
Chuť: lehká a odpovídající vůni
Gastronomie: ideální samotné, hodí se i pro lehká jídla, bílá masa, mladé kozí sýry
Podávat při teplotě: 8-10 °C
Růžové víno Rosado se vyrábí metodou clarete, tzn., že hrozny jsou vinifikovány jako červené víno, kdy jsou hrozny pomlety a fermentují společně se slupkami. Proto jsou odrůdy pro výrobu tohoto vína bílá Viura (Macabeo) a modrá Garnacha.

Rioja Blanco D.O.Ca

bílé víno, suché
Odrůda: 100% Viura
Obsah alkoholu: 13,5 %
Barva: jasná, slámově žlutá se zelenkavými tóny
Vůně: příjemná, nasládlá až medová s tóny jablek a vyzrálého ovoce.
Chuť: zpočátku svěží, zralá jablka a poté medová a svěží zároveň
Gastronomie: ryby, mořské plody, zelenina
a luštěniny, čerstvé těstoviny, aperitiv
Podávat při teplotě: 8 – 10°C

Rioja Madurado D.O.Ca

červené víno suché
Odrůda: 85% Tempranillo, 15% Garnacha;
Víno ze Španělska Oblast: Rioja Alta
Obsah alkoholu: 13,5 %
Barva: intenzivní třešňová do fialkova
Vůně: intenzivní, atraktivní do lesního ovoce, s tóny jahod a malin
Chuť: ovocná, jemná, vyvážená s podtóny vanilky a karamelu
Zrání: 6 měsíců v amerických dubových sudech.
Gastronomie: rizoto, těstoviny, masa, zelenina
Podávat při teplotě: 14°C

 

Označování vín z oblasti Rioja D.O.Ca:

Joven (čti „chóven“) – Mladá vína, která se uvádějí na trh prvním nebo druhým rokem po sklizni a uchovávají si původní svěžest a ovocné aroma. Mohou absolvovat i krátké zrání ve dřevě a poté jsou aromatická s typickou intenzivní třešňovou barvou, a se zralým ovocem ve vůni a chuti. Měla by se konzumovat během jednoho roku.
Crianza – Červená vína zrající minimálně jeden rok na sudu a několik měsíců v lahvi.
Reserva – Výběr z nejlepších ročníků zrající minimálně 12 měsíců v dubovém sudu.
Gran Reserva – Bariková vína vysoké kvality z vybraných hroznů z nejlepších ročníků s intenzivní barvou a harmonickou vyváženou vůní a chutí. Zrají 2 roky v dubovém sudu a 3 roky v lahvi.

 

 

 

úvodní foto: zdroj FB Bodegas David Moreno.